Εξαίρεση των δικαστικών επιμελητών από το νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα

Εξαίρεση των δικαστικών επιμελητών από το νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα

Αρ. Πρωτ. 12370/02.03.2011

Προς Υπουργούς:

- Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- Οικονομικών

Η χώρα μας είναι μεταξύ των 21 κρατών από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπου ισχύει και εφαρμόζεται ο θεσμός του δικαστικού επιμελητή. Οι δικαστικοί επιμελητές στη χώρα μας επιλέγονται με αυστηρές διαδικασίες, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα του δημοσίου λειτουργού, τα οποία τους ανατίθενται από το κράτος. Σύμφωνα με το Ν. 2318/1995, οι δικαστικός επιμελητής είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός, ο οποίος αντιδιαστέλλεται από τον ελεύθερο επαγγελματία. Στην κυρωθείσα, από το Κοινοβούλιο, οδηγία Bolkenstein, λανθασμένα συγκαταλέγεται το επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή. Εξάλλου, στη χώρα μας, αναλογικά ο αριθμός των δικαστικών επιμελητών, είναι διπλάσιος έως και δεκαπλάσιος από ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Η παροχή υπηρεσιών δικαστικού επιμελητή από οποιονδήποτε θα σημάνει αυτομάτως τη δημιουργία έκρυθμου κλίματος στην ασφάλεια δικαίου. Το λειτούργημα του δικαστικού επιμελητή συνιστά δημόσιο λειτούργημα, προσδίδοντας χαρακτήρα δημοσίου υπαλλήλου και ο δικαστικός επιμελητής δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα, καθώς ο τρόπος διορισμού του τον εξομοιώνει με το δημόσιο υπάλληλο, όπως επίσης εμπίπτει και στις διατάξεις του ποινικού κώδικα, που αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην εξαίρεση του επαγγέλματος του δικαστικού επιμελητή, από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων;